À table en Méditerranée
À table en Méditerranée és un projecte eTwinning que utilitza el tema de la gastronomia, i en concret, la dieta mediterrània com a fil conductor de temàtiques i àrees diverses.
El projecte no pretén que els alumnes aprenguin receptes de cuina ni posin en pràctica especialitats culinàries sinó que naveguin entre cultures gastronòmiques des dels temps romans fins a l’actualitat. Els alumnes gaudeixen d’una passejada històrica plena de gustos i olors, expressions artístiques diverses, intrigues polítiques i canvis socials, tot això ben amanit per una infinitat d’emocions i sentiments provocats pels fogons.
María José Rodríguez de la Cueva, coordinadora del projecte i docent de l’IES Ruiz Gijón (Utrera) descriu els objectius del projecte com: “Aprendre aprenent, investigar descobrint, acceptar compartint, idear imaginant, construir col·laborant, conviure respectant, avançar divertint-se, posar en comú unint, elaborar contactant, empatia convivint. À table en Méditerranée, una taula des del passat fins al nostre present, treballant conjuntament, convivint, doncs, només la cultura i la comprensió de l’altre ens permetrà el respecte i l’amplitud mental.”
El projecte destaca pel seu caràcter multidisciplinari, integra diverses àrees d’aprenentatge, des de la llengua castellana i la llengua estrangera (francès) passant per la història, la literatura, el llatí, la biologia, el llatí, les matemàtiques, entre altres. El disseny de les diverses activitats fomenta el treball de col·laboració, investigació i reflexió en l’alumnat proporcionant-los un paper protagonista durant el desenvolupament del projecte.
A través de concursos de logos, entrevistes a restauradors gastronòmics locals, elaborant històries en còmic, participant en concursos gastronòmics i fent un ús variat d’eines TIC (Twitter, MovieMaker, Issuu, Polldaddy, Prezi, Youtube, Webnode, etc.) els alumnes van desenvolupant tot un catàleg de competències clau. Els resultats tangibles d’aquestes s’han vist plasmats en el desenvolupament d’un lloc web del projecte i un còmic que recull les diferents històries.
Finalment, els alumnes han pogut tenir l’oportunitat de conèixer els seus socis de projecte i poder conviure amb ells durant una setmana, en la qual han compartit les seves impressions sobre l’experiència del projecte.
Destaquem, a més, l’avaluació exhaustiva del projecte en la qual han intervingut tots els estaments de la comunitat educativa implicats i que ha aportat informació suficient, tant per celebrar el que s’ha aconseguit com per fer propostes de millora en projectes futurs.
Felicitem l’equip de docents i alumnes que ha participat en aquest còctel variat d’originals temes i propostes didàctiques i animem a continuar amb aquesta línia de treball en equip tan fructífera.
Font de les imatges: Pàgina web del projecte À table en Méditerranée.
Projectes destacats
Me ha encantado,me parece superinteresante.Trabajan de forma interdisciplinar con diferentes áreas y de manera tan atractiva.¡Enhorabuena!.