El vídeo és una eina molt útil per al desenvolupament d’un projecte eTwinning. Dona dinamisme a la presentació dels continguts i resulta molt atractiu per a l’alumnat.

Un vídeo pot convertir-se en un document amb informació rellevant, en una evidència de les activitats realitzades, en un instrument de comunicació i interacció entre els socis, en eina d’avaluació i, fins i tot, en un producte final que reculli la feina feta al llarg d’un projecte.

Una recomanació per a una millor gestió dels vídeos d’un projecte és no emmagatzemar-los sense més ni més en les carpetes de MATERIALS del TwinSpace, sinó enllaçar-los i publicar-los a les pàgines d’activitats. Això permet enriquir-los amb comentaris, observacions i reaccions per part dels membres del projecte, convertint-los en objectes d’interacció. 

És molt important parar esment al contingut dels vídeos i decidir correctament on i com es poden emmagatzemar i publicar. La seguretat i la privadesa de l’alumnat participant és una qüestió de summa transcendència.

Per a pujar un vídeo al TwinSpace, cal allotjar-lo prèviament en un lloc web extern públic i compatible. Els vídeos apareixen amb configuració pública per defecte. Per aquest motiu, cal triar acuradament la configuració correcta de privadesa segons els continguts presentats en el vídeo, especialment si hi apareixen imatges i informació de l’alumnat.

Actualment, els espais web compatibles on allotjar els vídeos són:

  • YouTube

YouTube té un espai específic per a educació (clica aquí per accedir-hi). 

  • Vimeo

Vimeo és un lloc web per allotjar-hi vídeos molt popular en els entorns educatius per les prestacions que ofereix. Clica aquí per accedir-hi.

  • DailyMotion

En pujar un vídeo a un d’aquests llocs web públics, cal triar la configuració de privadesa: pública o privada. Si tries la configuració privada, només el podran visualitzar aquells que disposin de la contrasenya que els has assignat (Vimeo) o de l’enllaç (YouTube). Per fer-ho, segueix aquests passos:

1.- Crea un compte a YouTube, Vimeo o DailyMotion, que són els llocs web per allotjar-hi vídeos compatibles amb la secció de materials del TwinSpace.

2.- Puja el vídeo a la plataforma YouTube (o Vimeo o DailyMotion) amb un nivell de privadesa “públic” perquè el sistema el reconegui en pujar-lo a la carpeta de MATERIALS (si el posessis en manera privada, en introduir l’URL del vídeo, no el reconeixeria).

3.- Si vols que el vídeo sigui privat, immediatament després d’haver-lo pujat a la carpeta de MATERIALS del TwinSpace, accedeix al lloc web triat per allotjar-lo i canvia la configuració de “públic” a “privat” a Vimeo i a “ocult” a YouTube.

4.- Un cop fet el canvi, i en el cas de Vimeo, el vídeo només el podran veure aquells que introdueixin la contrasenya, per la qual cosa serà convenient usar la mateixa en els vídeos d’un mateix projecte, i facilitar-la en una pàgina privada del TwinSpace. En el cas de YouTube, el podran veure aquells que tinguin accés al TwinSpace i accés a l’URL del vídeo.

No obstant això, recorda que si tries l’opció de YouTube, t’obligarà a mantenir les pàgines del TwinSpace privades, mentre que amb Vimeo es podrien fer públiques; ja que per veure el vídeo cal conèixer la contrasenya d’accés.

Aquí tens tres tutorials que t’ajudaran en la gestió dels vídeos. Fes clic a la imatge associada:

  1. El primer mostra els passos que cal seguir per pujar un vídeo al TwinSpace en un projecte eTwinning.

     2. El segon indica com esborrar un vídeo del TwinSpace.

     3. En el tercer es mostra com modificar la configuració de privadesa d’un vídeo (de públic a privat/ocult) en els dos llocs web on allotgem els vídeos dels projectes i com es visualitzarà en cada cas.

 

Font de les imatges: fotocomposició del Servei Nacional de Suport eTwinning amb imatges del TwinSpace i logos de Vimeo i YouTube.