Enginy i talent eTwinning: Cacoo per integrar diagrames en projecte eTwinning

Enginy i talent eTwinning: Cacoo per integrar diagrames en projecte eTwinning

Claire Chevalier i Ángel Luis Gallego, ambaixadors eTwinning a França i Espanya i docents de Llatí al Lycée Benjamin Franklin d’Auray (França) i a l’IES Vegas Bajas de Montijo (Badajoz), ens ensenyen a usar l’eina Cacoo.

El nostre projecte actual eTwinning-Comenius es titula The incredible life of Marcus Poncius Europaeus. Ens hi proposem explicar la vida d’aquest personatge de ficció que viatja pel nostre continent coneixent els problemes que ens afecten.

Per definir com seria el nostre personatge, vam decidir crear l’activitat Creation of character. Un dels passos consistia a enllaçar els diferents episodis de la seva vida. I per fer-ho vam utilitzar Cacoo.

ingenio_cacoo_1b

Cacoo és una eina web 2.0 que serveix per crear diagrames online. Ens permet crear esbossos de pantalles o de pàgines web, diagrames de flux, diagrames de xarxa, mapes mentals, diagrames UML, etc., de manera col·laborativa amb altres usuaris. El fet que els alumnes puguin treballar simultàniament ens dóna idea del seu valor per als projectes eTwinning, especialment en activitats de pluges d’idees i de construcció conjunta d’esquemes.

Com qualsevol bona eina web 2.0, Cacoo té també la seva aplicació per a mòbils, que ara com ara permet la visualització dels diagrames. És un primer pas perquè els alumnes puguin treballar des de tauletes i smartphones.

ingenio_cacoo_2b

Cacoo és una eina amb interfície traduïda al castellà. La seva versió gratuïta et permet crear fins a 25 diagrames. El primer que farem serà registrar-nos-hi.

ingenio_cacoo_3

Una vegada registrats, accedim a la pantalla principal del nostre escriptori, on trobarem els nostres diagrames. Podem organitzar els nostres projectes en carpetes pròpies o compartides, prement el botó corresponent. Si no tenim cap projecte, cliquem a “Crea nou diagrama”.

ingenio_cacoo_4

El programa ens portarà a l’altra pantalla, en la qual pots seleccionar una plantilla i treballar des d’aquesta, o utilitzar les eines que apareixen en les finestres flotants de la part dreta. Observa que en la part superior trobem altres opcions molt útils, com ara fer i desfer, copiar, text, inserir imatges, taules, etc. Els botons verds et permetran exportar i compartir el teu treball, editar-ne les propietats i desar-lo.

Una opció interessant de l’eina és el xat que ens ofereix en una finestra, amb el qual els alumnes que estiguin treballant en grup poden comunicar-se entre ells de forma immediata.

ingenio_cacoo_5

Per compartir el diagrama només hem de clicar al botó verd i afegir els correus electrònics dels alumnes. Aquest mateix botó ens servirà posteriorment per compartir-lo a les xarxes socials:

ingenio_cacoo_6

Per a l’activitat Creation of the character, hem creat un diagrama en el qual els alumnes han de posar-se d’acord en l’ordre dels episodis de la vida de Marcus.

ingenio_cacoo_7

Manejar el tauler és molt senzill. Només has d’arrossegar els objectes i situar-los allà on consideris que és el lloc més adequat.

ingenio_cacoo_8

Amb Cacoo pots dibuixar, incloure text i imatges carregades des del nostre ordinador. També incorpora una àmplia biblioteca d’imatges predissenyades, figures geomètriques, globus, etc.

ingenio_cacoo_9

Una vegada que hàgim acabat, podem exportar el nostre treball en format PNG clicant al botó verd o compartir-lo a les xarxes socials o mitjançant un enllaç, prement el botó verd corresponent. El diagrama admet comentaris.

ingenio_cacoo_10

Cacoo és una eina excel·lent amb moltíssimes possibilitats en projectes col·laboratius. Amb aquesta podem dur a terme treballs en equips transnacionals sobre el tema que vulguem, des de l’elaboració d’un mapa conceptual fins a presentacions, passant per diagrames, dades estadístiques, etc. Els alumnes també poden realitzar anàlisis d’una imatge, d’una frase, pràctiques de vocabulari, explicacions de conceptes… Un últim camp gens menyspreable és el seu ús per a la creació de vinyetes,  anuncis, etc.

Font imatges: captures de pantalla del programa Cacoo en el desenvolupament de projecte eTwinning The incredible life of Marcus Poncius Europaeus.

Comparte esta noticiaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Eines TIC
Reglamento de protección de datos (información básica)

En cumplimiento de la normativa de protección de datos personales, le informamos de que sus datos serán incorporados al tratamiento denominado “eTwinning participación”, cuya finalidad es la participación en el proyecto de colaboración europeo eTwinning.

Puede usted ejercitar los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión (“derecho al olvido”), limitación de tratamiento y portabilidad y a no ser objeto de decisiones individuales automatizadas que sean de aplicación de acuerdo a la base jurídica del tratamiento. Podrá hacerlo en la sede electrónica del ministerio (http://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/varios/proteccion-datos.html), presencialmente en las oficinas de registro o por correo postal.

Al rellenar y enviar este formulario usted concede su consentimiento inequívoco para el almacenamiento de sus datos en nuestros ficheros tal y como se especifica en nuestras normas de privacidad.

Dejar un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *