Altres

 

Altres

GENERAL eTwinning

P: Què és eTwinning?

R: eTwinning és la comunitat de centres escolars d’Europa. Els professors de tots els països participants s’hi poden inscriure i utilitzar les eines de la web eTwinning per trobar-se, conèixer-se virtualment, intercanviar idees i pràctiques, formar grups, aprendre junts a les trobades didàctiques i participar als projectes en la web. Punxa aquí per veure un vídeo que explica de manera clara el programa.

P: Quins són els primers passos a eTwinning?

Per poder beneficiar-te de les possibilitats que t’ofereix eTwinning, el primer que has fer és donar-te d’alta a eTwinning i crear-te un perfil. Aquí trobaràs recomanacions per fer-ho: http://bit.ly/2d9mss4 A partir d’aquí és possible contactar amb altres docents europeus que vulguin fer el mateix que tu vols i comparteixin interessos similars.

P:Com puc aprofundir en eTwinning?

 1. -A través d’activitats de formació:

 •  Participa en alguna de les diverses oportunitats de formació eTwinning que ofereix l’SNA eTwinning a Espanya al llarg del curs escolar: MOOC eTwinning en obert, curs en línia Projecta eTwinning, MOOC Open eTwinning, diversos NOOC. Consulta la pàgina de l’SNA eTwinning: http://etwinning.es/formacion/?lang=es.
 • Participa en esdeveniments de formació eTwinning organitzats per la teva comunitat autònoma. Fes clic aquí per contactar amb el representant eTwinning de la teva comunitat: http://etwinning.es/inicio/representantes-etwinning-en-las-comunidades-autonomas/?lang=es 

2. – A través de recursos i materials:

 •  A través dels diferents materials i articles a la teva disposició al portal de l’SNA eTwinning: http://etwinning.es/  
 • A través dels diferents materials per a principiants a la teva disposició al portal europeu. https://stm.etwinning.net/es/pub/index.htm 

3. – A través del contacte amb comunitats de docents:

 •  Uneix-te al Grup Virgilio a eTwinning Live, creat per ajudar a fer els primers passos a la plataforma. Vegeu: http://etwinning.es/grupo-etwinning-virgilio/?lang=es
 • Contacta amb un ambaixador eTwinning de la teva comunitat. Vegeu: http://etwinning.es/listado-de-embajadores-etwinning-20152016/?lang=es
 • Uneix-te a un grup on trobar altres docents amb els mateixos interessos que tu: http://etwinning.es/gente-con-recursos-unida-para-organizar-saberes-grupos-etwinning/?lang=es
 • Participa en activitats de formació i desenvolupament professional que ofereix eTwinning (imatge)

4. Per començar, et recomanem aquests tres vídeos sobre aspectes generals del programa:

P: Què és un projecte eTwinning?

R: Diversos centres educatius poden col·laborar entre ells i crear un projecte utilitzant eines TIC. Per crear un projecte cal que s’associïn almenys dos centres educatius diferents.

Atenció: per tal d’optar a segells de qualitat europeus o premis eTwinning, els projectes han de comptar amb centres educatius de dos països diferents, com a mínim.

P: Què puc fer en un projecte eTwinning?

R: Pots treballar amb el teu soci sobre qualsevol tema. Els projectes s’han de repartir equitativament entre l’ús de les TIC i les activitats de classe, així com adaptar-se als programes escolars nacionals dels centres participants en el projecte.

P: He de ser un expert en TIC per participar-hi?

R: No! en absolut. Un dels objectius d’eTwinning és millorar els coneixements de les TIC dels professors, i fer-ne part de la vida normal a l’aula. eTwinning s’adapta a qualsevol nivell de coneixement de les TIC.

A més, sempre podràs comptar amb l’assessorament del Servei Nacional de Suport a través del correu asistencia@etwinning.net o utilitzant les targetes de projecte.

P: Com hi puc participar?

R: Pots aprofitar les possibilitats de desenvolupament professional i contacte que brinda eTwining Live. També pots anar un pas més enllà i fundar un projecte eTwinning que es pot dur a terme per part de dos o més professors, equips de professors o departaments, bibliotecaris, directors d’estudis i alumnes de tots els centres escolars d’Europa. El tema per desenvolupar utilitzant les TIC pot ser d’una mateixa assignatura o multidisciplinària.

Hi poden participar tots els centres de preescolar, primària, secundària i batxillerat (alumnes d’edats compreses entre els 3 i els 19 anys).

P: Quins països formen part d’eTwinning?

R: eTwinning s’adreça a tots els Estats membres de la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Polònia, Portugal, Romania, el Regne Unit, la República Txeca i Suècia. A més, també hi poden participar els denominats països eTwinning Plus: Albània, l’antiga República Iugoslava de Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Sèrbia i Turquia.

 REGISTRE A ETWINNING

P: Qui pot registrar-se a  eTwinning?

R: A eTwinning s’hi poden registrar docents i assessors de tots els nivells educatius anteriors a la Universitat sempre que estiguin treballant en un centre educatiu oficial.

P: Com es registra un docent a eTwinning?

R: La inscripció es fa al portal europeu www.etwinning.net . Per inscriure-t’hi, has de fer clic a sobre d’una funcionalitat de color taronja en la qual hi posa “Registra’t”. El registre es fa en dues fases. Primer, introdueixes les teves dades personals, claus i correu electrònic. Llavors el sistema enviarà un missatge amb un enllaç per continuar amb el registre al compte de correu que has introduït a les teves dades personals. Amb això, es pretén verificar que el compte de correu que has proporcionat és correcte.

P: Què passa quan m’inscric a eTwinning?

R: Reps un usuari i una contrasenya que són les claus que et permeten accedir a la plataforma eTwinning Live (vegeu les preguntes freqüents d’“Eines”), on tens al teu servei moltes eines per trobar socis, comunicar-te amb altres centres escolars i començar un projecte.

P:Quines són les fases d’inscripció?

R: El procés d’inscripció consta de tres passos: preinscripció, verificació de l’adreça de correu electrònic i registre.

 1. Accedim al web de l’SCA d’eTwinning, http://www.etwinning.net/, i cliquem a “Inscripció”. Apareix la pantalla de preinscripció, on ens demanen una sèrie de dades personals bàsiques, totes obligatòries: nom, cognoms, adreça de correu electrònic, un nom d’usuari i una contrasenya. És important que recordem el nom d’usuari i la contrasenya, ja que els utilitzarem sovint.
 2. Confirmació de la preinscripció: Una vegada que es fa clic al botó “Enviar”, les dades de la preinscripció queden emmagatzemades i el sistema ens envia un missatge de correu electrònic a l’adreça que acabem d’introduir. Aquest missatge conté un enllaç per confirmar la preinscripció.
 3. En fer clic a l’enllaç que ha enviat el sistema per correu electrònic, apareix una finestra on cal emplenar diversos formularis, entre els quals cal incloure les dades del centre escolar. Si el centre s’ha registrat prèviament, el seleccionarem d’una llista.

P: Quin és el procés de registre a Espanya?

Un cop que un docent es registra, el representant eTwinning de la comunitat autònoma a la qual pertany el centre contacta amb el director/a de el centre educatiu perquè verifiqui que actualment el docent forma part del claustre de professors del centre. Per tot això, cal que figuri que les dades del director del centre estan actualitzades al perfil del centre escolar a eTwinning Live.

Una vegada el representant eTwinning rep el vistiplau del director, procedeix a validar el registre del professor.

P: En què consisteix la validació de registres?

Quan et registres per primera vegada a eTwinning, el teu registre passa per un procés de validació que consisteix en una comunicació per una notificació que el representant eTwinning de la teva comunitat envia al correu del director del teu centre escolar per confirmar la veracitat de les dades facilitades. El director del centre educatiu, seguint les instruccions del correu electrònic, ha de contestar al representant de la comunitat perquè aprovi el registre. Una vegada el registre està aprovat, l’SNA eTwinning el valida a la plataforma.

Fins que el registre del professor no està validat, no es pot afegir a cap projecte. Un cop validat, apareixen en lloc d’aquest missatge les opcions per acceptar o rebutjar aquesta invitació al projecte.

P: Quin idioma he d’utilitzar?

Quan t’inscrius al portal eTwinning, pots utilitzar qualsevol idioma, ja que tota la informació es tradueix. No obstant això, per tractar la teva idea de projecte, utilitza un idioma d’ús comú (com l’anglès, el francès o l’alemany) o més d’una llengua. Aquesta informació ja no es tradueix, així que depèn de tu fer-la més o menys fàcil d’entendre per als altres centres escolars europeus.

P: Com puc recuperar les meves claus d’accés si no me’n recordo?

Per recuperar les teves claus d’accés, has de prémer a sobre la pregunta Has oblidat la contrasenya? El sistema et demanarà que introdueixis el correu que utilitzaràs en el teu registre per enviar-te les claus d’accés.

Si amb aquest procediment no pots recuperar les teves claus, informa’n el Servei Nacional de Suport a través del correu asistencia@etwinning.es 

P: Per què han bloquejat el meu perfil? Què he de fer?

Un perfil pot aparèixer bloquejat per diverses raons de caire administratiu o tècnic. En cas que el teu perfil estigui bloquejat, posa’t en contacte amb el teu Servei Nacional de Suport eTwinning. En el cas dels docents espanyols, ho poden fer a través del correu asistencia@etwinning.es

 P: Què passa si no puc accedir a la plataforma?

Si en el termini de dos anys no entres a la plataforma, el teu perfil es tornarà inactiu. Si passen tres anys sense accedir-hi, el teu perfil desapareixerà d’eTwinning.

P:Com puc saber si el meu centre està registrat?

Fes una cerca a la secció de Contacta que es troba el la pàgina pública del portal etwinning.net. A “Cerca centres escolars, persones, projectes” podràs utilitzar les eines disponibles per comprovar si el teu centre ja està registrat a la plataforma.

P: Es poden inscriure els alumnes a eTwinning?

www.eTwinning.net únicament s’hi poden registrar docents o assessors educatius. Als alumnes els inscriu el seu professor al TwinSpace generat en participar en un projecte..

P: On puc trobar més informació sobre les eines d’eTwinning?

Consulta la secció d’idees al nostre portal www.etwinning.es, en la qual s’ofereixen eines, suggeriments i minitutorials. També trobaràs una secció amb guies i eines al portal europeu www.etwinning.net

Finalment, pots consultar el Servei Nacional de Suport a través del correu asistencia@etwinning.net i utilitzar les targetes de projecte perquè el Servei Nacional de Suport pugui fer-te recomanacions pedagògiques i tècniques sobre les millors eines segons l’objectiu de l’activitat.

 

RECONEIXEMENTS A eTWINNING

P: Hi ha alguna mena de reconeixement per la realització de projectes eTwinning?

Hi ha diferents tipus de reconeixements eTwinning a projectes i docents: Segell eTwinning, Segell de Qualitat Nacional, Segell de Qualitat Europeu, Premis Nacionals, Premis Europeus. Aquesta mena de reconeixements, en alguns casos, es tradueix en reconeixement administratiu per part d’algunes comunitats i ciutats autònomes. En aquest enllaç trobaràs quina és la situació per a cada cas: Enllaç a recurs

P: Què és el Segell eTwinning?

Quan s’aprova un projecte i comença a funcionar, es genera automàticament el Segell eTwinning, que està en format electrònic i pot descarregar-se des del mateix escriptori del professor. Es tracta d’un reconeixement al docent.

P: Què és Segell de Qualitat Nacional?

Els professors poden sol·licitar als seus serveis nacionals la concessió d’un segell de qualitat. Aquest s’atorga als projectes que aconsegueixen un determinat nivell de qualitat. Tot el procés es fa des de l’escriptori de l’usuari. Hi ha una sèrie de criteris comuns per a tots els països participants, que són els que apareixen al formulari en línia. Pots veure aquests criteris i la concreció que en fa l’SNA espanyol en una sèrie d’articles que trobaràs en la secció de “Reconeixement” sobre la rúbrica. La rúbrica també és una guia útil per a professors a punt de començar un nou projecte fent clic aquí. L’avaluació d’un projecte per a Segell de Qualitat la duu a terme l’SNA en col·laboració amb la comunitat autònoma corresponent. Es tracta d’un reconeixement individual al docent, no al projecte.

P: Què és el Segell de Qualitat Europeu?

Quan un projecte rep, almenys, dos Segells de Qualitat Nacional de dos països diferents, i a més és proposat per un d’aquests per a Segell de Qualitat Europeu, aquest se li atorga automàticament. Es tracta d’un reconeixement individual al docent, no al projecte.

P: En què consisteixen els Premis Nacionals?

Anualment l’SNA espanyol convoca els Premis Nacionals eTwinning. Els criteris són similars als del Segell de Qualitat, però, en aquest cas, el nombre és limitat (normalment es premien 10 projectes). Normalment es convoquen tres categories d’edat (de 4 a 11 anys; de 12 a 15; de 16 a 19), i depenent de l’any, s’hi inclouen altres categories, com ara premis per a professors novells, premis per a equips de centre i altres. La convocatòria es publica al Butlletí Oficial de l’Estat, al portal del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, a eTwinning Live i a la pàgina web del Servei Nacional de Suport eTwinning. Es tracta d’un reconeixement al projecte i es guardona aquells participants en el projecte que compten amb Segell de Qualitat Nacional a la data de la convocatòria de sol·licitud de Premi Nacional.

P: En què consisteixen els Premis Europeus?

Amb periodicitat anual, el Servei Central de Suport convoca els Premis Europeus eTwinning. Es convoquen tres categories d’edat (de 4 a 11 anys; de 12 a 15; de 16 a 19). A més, pot haver-hi altres categories especials. Se seleccionen dos projectes per categoria. El premi és l’assistència dels professors finalistes i guanyadors a la Cerimònia de Lliurament de Premis a Brussel·les, convidats per l’SCA. Perquè un projecte pugui optar a aquests premis és requisit indispensable que hagi obtingut prèviament un Segell de Qualitat Europeu. Es tracta d’un reconeixement al projecte i es guardona aquells participants en el projecte que compten amb Segell de Qualitat Europeu a la data de la convocatòria de sol·licitud de Premi Europeu.

P: Què és el projecte del mes?

Al web de l’SNA es publica mensualment un article que mostra un projecte que destaca per algun aspecte de qualitat: innovació, utilització adequada d’eines TIC, col·laboració… No es tracta d’un reconeixement administratiu oficial, però suposa un reconeixement a les bones pràctiques realitzades pels alumnes, els docents i els centres implicats.

 DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL DOCENT

P: Què són els Seminaris de Desenvolupament Professional? Com hi puc participar?

La informació sobre els Seminaris de Desenvolupament Professional d’eTwinning es troba a la pàgina web d’eTwinning. Aquests tallers presencials s’organitzen en diferents països europeus i el seu objectiu és presentar els projectes eTwinning als professors i ajudar-los a trobar socis a l’estranger.

A Espanya se n’obre una convocatòria pública cada any. Les bases es publiquen al Butlletí Oficial de l’Estat.

P: Què és la Conferència anual eTwinning?

La Conferència eTwinning anual reuneix més de 500 docents de tot Europa. Aquesta conferència proporciona l’oportunitat que els seus participants es coneguin i puguin establir xarxes de docents, desenvolupar activitats professionals, posar en comú metodologies i casos pràctics, així com sentir-se part d’una comunitat viva.

P: Què són els Seminaris en Línia?

Els Seminaris en Línia d’eTwinning constitueixen una oportunitat per accedir a desenvolupament professional permanent en línia. Són seminaris en línia, en directe i en els quals comptarem amb l’oportunitat d’aprendre, debatre i xerrar sobre diversos temes.

Cal inscriure-s’hi per participar-hi. La fase d’inscripció de cada activitat s’obre al voltant d’una setmana abans del començament del seminari. L’enllaç a la inscripció el trobaràs al portal eTwinning europeu o a la pàgina d’inici d’eTwinning Live. Després de cada seminari en línia, se’n publicarà l’enregistrament al portal eTwinnin

P: Què són les trobades didàctiques?

Les trobades didàctiques són activitats formatives virtuals curtes i intensives que tracten sobre diferents temes. Estan dirigides per persones expertes i ofereixen un treball dinàmic amb debats entre professors de tot Europa. Les trobades didàctiques parteixen de la idea que un curs curt i intensiu, a manera d’introducció a un tema concret, estimula les idees, ajuda a desenvolupar competències. A més, no requereix comprometre gaire temps a llarg termini. També es dissenyen perquè siguin una experiència d’aprenentatge amena i atractiva. Cada trobada dura entre quatre i cinc dies de treball actiu, juntament amb debats, seguits de quatre o cinc dies més de reflexió i treball personal. Tots els materials es troben a la xarxa, i s’hi pot accedir en tot moment. L’enllaç a la inscripció el trobaràs al portal eTwinning europeu o a la pàgina d’inici d’eTwinning Live.