Educació per a la sostenibilitat ambiental

Educació per a la sostenibilitat ambiental

Avui dia són molts els problemes mediambientals als quals hem de fer front (fortes inundacions, sequeres, pandèmies…). L’educació ambiental és un procés participatiu que permet crear consciència entre les persones sobre la importància de la cura del nostre planeta. Dins de l’àmbit educatiu, l’objectiu és que el nostre alumnat no sols conegui els problemes ambientals actuals, sinó que sigui conscient de la importància del seu paper passant a l’acció amb solucions tant locals com globals que tingui a l’abast. eTwinning ens permet conscienciar l’alumnat en aquest sentit i desenvolupar diferents projectes de manera col·laborativa amb altres docents i alumnes europeus que mostren un interès compartit per millorar el planeta. L’educació ambiental, el desenvolupament sostenible, la lluita contra el canvi climàtic… són molt més que paraules per eTwinning. Formen part de l’eix central de molts dels projectes, amb els quals responem a un repte clar: l’emergència climàtica.

Alguns projectes destacats en aquest àmbit serien:

– Etapa d’Educació Infantil

EcoMates: Little Detectives.

https://live.etwinning.net/projects/project/226527

– Etapa d’Educació Primària

ETwinnerstown in action for sustainability

https://twinspace.etwinning.net/92926/home

The Harmony of Nature – 2020 Crosscurricular project, transdisciplinar and STE(A)M.

https://twinspace.etwinning.net/109384/home

– Etapa d’Educació Secundària

Sustainability, our Priority!

https://twinspace.etwinning.net/192550/home

– Més de 15

Transmission for the Global Goals

https://twinspace.etwinning.net/46178/home

L’espai eTwinning és una de les millors maneres de compartir experiències amb docents d’altres països i per això moltes entitats inclouen espais d’aprenentatge i maneres de compartir en paral·lel amb eTwinning que no són excloents en absolut. Així, i dins de l’àmbit de la formació permanent per al professorat, i en relació amb aquesta important temàtica, podem destacar cursos de formació molt rics en recursos i bones pràctiques.

Education for a sustainable planet, desenvolupat per Microsoft i WWF. És un curs que està obert en tot moment i no té restriccions de temps pel que fa a completar-lo. Es va publicar el 8 de gener de 2021. A més d’obtenir idees excel·lents, es pot disposar de testimonis boníssims, així com imatges i vídeos immillorables. D’altra banda, Microsoft sempre concedeix insígnies de superació en els seus camins d’aprenentatge.

https://education.microsoft.com/en-us/learningPath/19416e8e

Our Fragile Planet MOOC – és un curs massiu en línia que es va dur a terme entre el 24 de febrer i el 8 d’abril de 2020 dins de la European Schoolnet Academy. Malgrat que avui dia el curs està tancat a l’efecte d’obtenció d’un certificat, està obert a tothom i s’hi pot accedir per aprendre i recopilar idees.

https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/coursev1:spaceEU+Climate+2020/course/

Exploring Nature-Based Solutions in Your Classroom MOOC – és també un curs massiu en línia dut a terme per la European Schoolnet Academy entre l’11 de gener i 17 de febrer de 2021 proveït de materials i experiències excel·lents. Encara que també es troba fora de termini, el curs continua obert per a tothom com a font d’informació valuosa.

https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:Scientix+NBS+2021/course/

Addressing the Global Climate Crisis in Your Classroom MOOC és un altre curs que es va dur a terme entre el 27 d’abril i el 3 de juny de 2020, però aquesta vegada impartit per la School Education Gateway, sota l’auspici de la Direcció General per a l’Educació i la Cultura de la Comissió Europea. També fora de termini de matriculació, però el curs continua obert a tothom i és força interessant.

https://academy.schooleducationgateway.eu/es/web/global-climate-crisis

Teaching sustainability for action, MOOC, de Terra Mission, va començar el 10 de gener i finalitzarà el 16 de febrer. Impartit per la European Schoolnet Academy, brinda al professorat de primària i secundària l’oportunitat d’augmentar la consciència ambiental a les escoles i més enllà. Aquest curs té com a objectiu proporcionar als participants coneixements sobre temes contemporanis de sostenibilitat i eines per ajudar l’alumnat a prendre mesures sobre el canvi climàtic. A més, aquest MOOC ofereix una guia per a la creació d’escenaris d’aprenentatge propis basats en el Paquet Educatiu Terra Mission.

https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/coursev1:LifeTerra+SustainabilityForAction+2022/about

Així mateix, es pot disposar de material interessant per reutilitzar i adaptar tenint en compte la contextualització de les nostres aules i les necessitats del nostre alumnat: World Largest Lesson, la lliçó més gran del món, és una pàgina web creada en col·laboració amb UNICEF i la UNESCO i promou l’ús dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’aprenentatge perquè l’alumnat pugui contribuir a un futur millor per a tothom, des de la ciutadania i la justícia fins al canvi climàtic i el medi ambient.

https://worldslargestlesson.globalgoals.org/es/

Aquesta pàgina també està associada a un dels cursos de Microsoft que estan disponibles per a tots aquells que ho desitgin.

https://education.microsoft.com/en-us/course/72e17f8e/28

Missió Terra. Gynzy 

Terra Mission – Gynzy 

Terra Mission és un curs educatiu interactiu per a edats de 8 a 10 i d’11 a 14 anys que compleix el propòsit de Life Terra. El paquet educatiu consta d’una lliçó d’introducció, vuit temes i una lliçó de tancament. Actualment està integrat en el curs de formació esmentat anteriorment Teaching Sustainability for Action.

Repsol Zinkers

Recursos educatius per a Primària i Secundària en què el professorat trobarà formació i material per treballar el currículum escolar sobre transició energètica i l’Agenda 2030.

https://zinkers.fundacionrepsol.com/

Club de lectura dels Objectius del Desenvolupament Sostenible

Lectures recomanades i vídeos per objectiu per ajudar l’alumnat a entendre els ODS.

El Club de lectura dels ODS: Objectiu 15

En definitiva, eTwinning és una plataforma ideal per poder treballar la consciència ecològica amb el nostre alumnat, fomentar la col·laboració i el treball en equip de manera que puguem construir entre totes i tots un futur per al nostre planeta Terra: més bell, sostenible i inclusiu (tema eTwinning de l’any 2022).

 

 

 

Comparte esta noticiaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Uncategorized
Reglamento de protección de datos (información básica)

En cumplimiento de la normativa de protección de datos personales, le informamos de que sus datos serán incorporados al tratamiento denominado “eTwinning participación”, cuya finalidad es la participación en el proyecto de colaboración europeo eTwinning.

Puede usted ejercitar los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión (“derecho al olvido”), limitación de tratamiento y portabilidad y a no ser objeto de decisiones individuales automatizadas que sean de aplicación de acuerdo a la base jurídica del tratamiento. Podrá hacerlo en la sede electrónica del ministerio (http://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/varios/proteccion-datos.html), presencialmente en las oficinas de registro o por correo postal.

Al rellenar y enviar este formulario usted concede su consentimiento inequívoco para el almacenamiento de sus datos en nuestros ficheros tal y como se especifica en nuestras normas de privacidad.

Dejar un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *