Orientacions sobre seguretat i privadesa en línia en centres escolars

Orientacions sobre seguretat i privadesa en línia en centres escolars

Si alguna vegada has treballat amb els teus alumnes usant aplicacions i plataformes en línia, sigui dins o fora d’eTwinning, segur que t’has enfrontat a dubtes sobre com gestionar la privadesa i seguretat a internet.

Algunes de les preguntes més freqüents a l’hora de gestionar la seguretat i privadesa a internet són: Què puc publicar i què no? Quins permisos he de demanar i a qui? Quina mena d’eines m’ofereixen un control adequat sobre l’accés de terceres persones i el maneig de dades personals? Malauradament, no existeix una solució única que pugui aplicar-se a tots els casos. A més de les característiques de cada situació particular, hi entren en joc normatives no sols europees, nacionals i autonòmiques, sinó també locals, incloent-hi les polítiques pròpies de cada centre. Tots aquests factors, juntament amb unes bones dosis de sentit comú, han de ser els que et guiïn per prendre la decisió més correcta.

Això últim —el sentit comú— no ho podem posar per tu, però sí que podem facilitar-te una sèrie d’indicacions que et seran de gran ajuda a l’hora de planificar tota l’activitat en línia amb els teus alumnes. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha publicat uns informes destinats específicament al context escolar. T’aconsellem que els donis un cop d’ull. Estem segurs que resoldran gran part dels teus dubtes.

En primer lloc, tens l’informe sobre l’ús per part de professors i alumnes d’aplicacions que emmagatzemen dades en núvol amb sistemes aliens a les plataformes educatives. A més d’un estudi sobre els tipus d’aplicacions, mètodes d’emmagatzematge en núvol o usos de xarxes socials, inclou un decàleg de recomanacions clar i directe.

Orientaciones_apps_datos_alumnos_redux

La segona publicació és la guia per a centres educatius, un complet document amb indicacions sobre el tractament de dades en tots els nivells de la vida escolar; des de l’administració fins a les pràctiques d’aula. No és només útil per a docents interessats en l’ús de la tecnologia; també és una gran ajuda per a equips directius i personal administratiu.

GuiaCentrosEducativos_redux

En l’article següent, publicat al blog de l’INTEF, s’inclou informació més detallada sobre aquests documents i altres (article).

 

Font imatges: Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Comparte esta noticiaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Recomanacions Últimas noticias
Reglamento de protección de datos (información básica)

En cumplimiento de la normativa de protección de datos personales, le informamos de que sus datos serán incorporados al tratamiento denominado “eTwinning participación”, cuya finalidad es la participación en el proyecto de colaboración europeo eTwinning.

Puede usted ejercitar los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión (“derecho al olvido”), limitación de tratamiento y portabilidad y a no ser objeto de decisiones individuales automatizadas que sean de aplicación de acuerdo a la base jurídica del tratamiento. Podrá hacerlo en la sede electrónica del ministerio (http://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/varios/proteccion-datos.html), presencialmente en las oficinas de registro o por correo postal.

Al rellenar y enviar este formulario usted concede su consentimiento inequívoco para el almacenamiento de sus datos en nuestros ficheros tal y como se especifica en nuestras normas de privacidad.

Dejar un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *