El projecte “MONUMENTAL EUROPE” van fundar-lo Fina Vendrell Vila, docent del Col·legi Sant Josep de Navàs, i Sophia Kouzouli, de Grècia. Amb socis a França, Polònia i Itàlia, ha guanyat el Premi Nacional eTwinning 2019.
El projecte Monumental Europe es va desenvolupar durant el curs escolar 2017-18, amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. El fet que l’alumnat fos de cinc països i de diferents etapes educatives (cicle mitjà, cicle superior de primària i educació secundària) no va ser cap problema, al contrari: va permetre un enriquiment major, amb les aportacions a les diverses activitats del projecte.
Es tracta d’una iniciativa interdisciplinària, en què el patrimoni i la cultura europeus han tingut un paper destacat, a més de permetre a l’alumnat fer noves amistats que viuen a més de 2000 km. Amb el desenvolupament del projecte, els infants han millorat el seu nivell de comunicació en anglès com a llengua estrangera. Així mateix, han perfeccionat el coneixement d’eines TIC, atès que ha estat capaç de mostrar al Twinspace del projecte tot el material creat i les activitats realitzades.
Desenvolupament del projecte
Amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018, vaig tenir la iniciativa de crear un projecte eTwinning amb aquesta temàtica. Gràcies a eTwinning Live, vaig trobar socis interessats a unir-se a la proposta. La sòcia de França, la Cécile, era precisament principiant en eTwinning. Me’n vaig alegrar, perquè com a ambaixadora eTwinning vaig pensar que podria ajudar-la amb qualsevol dubte o necessitat que es presentés pel camí. A títol personal, el seu premi ha estat una gran satisfacció per a mi; per això em sento també una mica premiada.
Els cinc socis es van mostrar des del principi responsables, molt motivats i amb ganes de transmetre el seu entusiasme a tot l’alumnat implicat, i fins i tot a altres docents de l’escola.
A l’alumnat se li va marcar l’objectiu des del principi: coneixerem Europa, els seus monuments, països i gent, d’una forma cooperativa i interdisciplinària. Crearem maquetes, dissenyarem, cantarem, viatjarem amb una mascota i fins i tot traurem el nostre projecte al carrer i transmetrem el valor del patrimoni al veïnat dels nostres pobles i ciutats, mitjançant un concurs públic.
Com és habitual en qualsevol inici de projecte eTwinning, vam començar amb algunes activitats perquè els infants tots dos països comencessin a conèixer-se. La més divertida va ser “Mistery Skype”: en una videoconferència, amb tauletes i mapes a la mà, el nostre alumnat va formular “YES/NO questions” als companys i companyes, sense saber d’on eren. Al final van descobrir-ne el país i la ciutat. Després ells van fer el mateix amb nosaltres.
Hem fet moltes activitats cooperatives al llarg del projecte. Algunes de les més destacades són:
Monumental Europe Calendar 2018, amb la col·laboració al fòrum de missatges relacionats amb el valor del patrimoni cultural. També inclou fotografies de les maquetes dels monuments i països dels centres socis, elaborades prèviament en grups transnacionals.
“Monumental Europe shopping contest”, una de les activitats que més va agradar a l’alumnat. Es tractava d’un concurs sobre monuments europeus, destinat al veïnat dels nostres pobles i ciutats. Els infants van dissenyar pòsters amb cinc dels nostres monuments i els van portar als aparadors de botigues, ajuntaments, etc., juntament amb una urna perquè la població participant hi diposités la solució —la denominació i el país dels monuments—, amb el seu nom i el seu telèfon. El guanyador de cada país va obtenir un premi i un certificat de participació.
“Monumental Europe Hymn”. Vam triar la significativa cançó “Amics per sempre” i, mitjançant l’eina 2.0 meetingwords, cada país en va escriure una estrofa en la seva llengua, a més de la tornada en anglès. Cantar la cançó en sis idiomes diferents, enregistrar-la i fins i tot presentar-la al festival de final de curs va ser una gran experiència.
Mentre el projecte estava en ple desenvolupament, una petita mascota, anomenada ME the red dragon mascot, va començar a viatjar amb la seva maleta, diari personal i alguns souvenirs cap als cinc països participants. Va anar-hi anotant les seves experiències, que incloïen fotografies amb els infants i les vivències més peculiars. Va menjar espaguetis, va jugar amb la neu i fins i tot va anar a ballet amb una amiga de Grècia! Al final va tornar a Catalunya, amb un diari ple d’aventures i històries per explicar.
Finalment, va arribar el moment de demostrar la part més artística i creativa de tot l’alumnat. Es tractava de dissenyar un monument europeu que simbolitzés la unió de tots els països d’Europa i pogués ubicar-se a la plaça central de Brussel·les, com a capital europea. “The Stone Dome”, del col·legi Sant Josep de Navàs, va ser el guanyador, i està en espera que el reprodueixin a mida real i l’emplacin a la capital europea!
Entre els problemes que van sorgir, hi havia els d’horari. En alguns casos, no coincidíem per organitzar videoconferències; a vegades, mentre uns estaven de vacances els altres havien d’esperar. Així mateix, pot costar d’entendre o fer entendre la idea concreta que tenim. Sort que, amb la voluntat i amabilitat de tothom, vam poder arribar sempre a bons acords i a una bona comunicació.
Vam fer-ne l’avaluació l’alumnat, el professorat i fins i tot les famílies. Totes les valoracions compten molt, però la dels escolars sobresurt. Amb el fet que un nen o nena digui “Hard, but very interesting”, “It’s my first eTwinning project, but great!”, “I would like to meet my other partners from other countries”, “Good way to learn” o “I’d like all the pupils to have the opportunity to make an eTwinning project like this” n’hi ha prou per reprendre l’energia i començar amb noves idees!
Beneficis per al centre, el professorat i l’alumnat
Per si mateix, el projecte va permetre internacionalitzar el centre, integrar el projecte en el currículum i treballar el PBL, implicar professorat divers en diferents activitats, aprendre anglès i adquirir eines TIC amb un propòsit important i significatiu.
El projecte s’ha difós considerablement als cinc països: presentació amb l’alumnat al Departament Ensenyament Catalunya, ST Catalunya Central; enviament d’un “EM Calendar 2018” al president Mattarella a Itàlia; exposició en el marc de tallers eTwinning a Pyrgos i Patra, a Grècia, i publicació al diari de Sardenya.
Per saber-ne més…
Si vols conèixer més el nostre projecte, pots visitar: https://twinspace.etwinning.net/44435/home
Article escrit per: Fina Vendrell Vila
Font de les imatges: elaboració propia