Exemples de bones pràctiques en Educació Infantil i Primària per a cadascun dels 6 criteris d’avaluació existents a l’hora de concedir el Segell de Qualitat a projectes eTwinning.
La primera idea que és fonamental ressaltar és la següent: tots els projectes de col·laboració escolar emmarcats dins de l’acció eTwinning, a més de comportar un gran esforç i treball per part dels implicats (especialment professorat i alumnat), ajuden i reforcen el procés d’ensenyament-aprenentatge que es desenvolupa a l’aula, a més de ser un important factor motivador per als docents i alumnes participants.
Amb l’objectiu d’identificar aquells projectes que destaquen especialment per diversos motius (treball, esforç, col·laboració, ús de les TIC, innovació, etc.) existeix el denominat Segell de Qualitat: un reconeixement dels projectes eTwinning que compleixen amb els 6 criteris de qualitat preestablerts i comuns per als 41 països que formen part d’aquesta acció. Tota la informació sobre aquests criteris d’avaluació es pot revisar aquí.
Cada etapa del sistema educatiu espanyol té les seves pròpies característiques, amb les seves corresponents fortaleses, reptes i dificultats. Per a les etapes d’Educació Infantil i Primària, com a avançament a una sèrie d’articles més extensos i específics, en el present document es va a exposar una breu llista de projectes i idees que poden servir de referència o inspiració per a cadascun dels 6 criteris d’avaluació dels Segells de Qualitat i que poden resultar d’aplicació en futurs projectes eTwinning. Així mateix, per a cada criteri s’inclou un enllaç a un article relacionat ja existent a la pàgina web del Servei Nacional de Suport eTwinning d’Espanya, amb la finalitat d’aportar la major quantitat d’informació possible sobre cada criteri.
1. Innovació pedagògica i creativitat
- Educació Infantil. Exemple de bones pràctiques: Fairy Yoga
- Educació Primària. Exemple de bones pràctiques: Looking for Beau and Delfi
2. Integració en el pla d’estudis
- Educació Primària. Exemple de bones pràctiques: Are you ready to live in the 21st Century?
3. Comunicació i interacció entre centres socis
- Educació Infantil. Exemple de bones pràctiques: Storytelling with Lego
- Educació Primària. Exemple de bones pràctiques: Looking for Beau and Delfi
4. Col·laboració entre centres escolars associats
- Educació Infantil (elaboració d’un carnet de projecte de forma conjunta). Exemple 1: We love Europets. Exemple 2: Origami
- Educació Primària (elaboració d’un llibre digital de forma conjunta). Exemple de bones pràctiques: DIXIT collaborative story/historie collaborative
5. Ús de la tecnologia
- Educació Infantil. Exemple de bones pràctiques: Your digital life
- Educació Primària. Exemple de bones pràctiques: El laberinto de las palabras
6. Resultats, impacte i documentació
- Recopilació de resultats
- TwinSpace. Exemple 1: ¿Conoces este cuento?. Exemple 2: DIXIT collaborative story
- Web externa. Exemple 1: Read the World. Exemple 2: pàgina WIX (Are you ready to live in the 21st century?)
- Documentació del projecte (especialment el paper de l’alumnat en aquest)
- Avaluació del projecte per part de tota la comunitat educativa
- Ús de rúbrica d’avaluació
- Disseminació i difusió del projecte (pàgina web del centre educatiu, blog extern, premsa local, seminari o jornades, xarxes socials, etc.)