Projecte ‘On the Spot’. El consum crític de mitjans de comunicació

Projecte ‘On the Spot’. El consum crític de mitjans de comunicació

El 2021, la Comissió Europea ha volgut posar el focus en la propagació de notícies falses, la desinformació i l’alfabetització mediàtica, un assumpte que ens competeix sens dubte com a ciutadans europeus i com a educadors. A eTwinning sempre hem estat compromesos amb el desenvolupament del pensament crític de l’alumnat, per la qual cosa aquesta és una oportunitat excel·lent per desenvolupar projectes que millorin les seves capacitats com a consumidors de mitjans de comunicació.

 

Partint l’elecció del tema de l’any 2021, Media literacy (“alfabetització mediàtica” en català), l’IES Jardín de Málaga (Màlaga) i l’IES Koldo Mitxelena, (Vitòria-Gasteiz) van treballar el curs passat en el projecte On the Spot, juntament amb el Secondary School with Study of European Languages, a Ruse, (Bulgària), l’IISS Don L. Milani de Gragnano (Itàlia) i l’I.I.S. Liceo Medi de Barcellona Pozzo di Gotto (Itàlia). El treball es va integrar dins dels objectius i continguts curriculars de l’assignatura d’Anglès de 4t d’ESO i Diversificació Curricular, i va comptar, a més, amb la participació en diferents moments d’altres àmbits: Llengua Castellana i Literatura i Euskera (per a la fase de recerca), Iniciació a l’Activitat Emprenedora i Empresarial i Plàstica (per a la creació dels logos), Matemàtiques Acadèmiques (en l’anàlisi d’estadística) i TIC (en la creació de productes digitals). 

 

Aquest és el mapa interactiu amb els participants: ON THE SPOT

 

Els objectius del projecte van ser aquests: 

 

-Familiaritzar-nos amb els conceptes d’alfabetització mediàtica i desinformació.

-Conèixer el funcionament dels mitjans de comunicació, tant analògics com digitals, parant esment a les xarxes socials que compleixen aquesta funció. 

-Convertir-nos en consumidors d’informació crítics, capaços d’analitzar la informació i identificar si és esbiaixada o fraudulenta. 

 

Per a la nostra metodologia de treball vam utilitzar l’aprenentatge basat en projectes (ABP), partint d’una pregunta inicial que ens vam fer tant docents com alumnes: “És veritat tot el que veiem a les notícies als mitjans de comunicació i les xarxes socials?”. Així mateix, vam fer ús de l’aprenentatge basat en recerca (ABR), amb una fase de cerca i anàlisi d’informació sobre els conceptes clau en l’àmbit de l’alfabetització mediàtica.

 

Tot just començar el projecte, tots els integrants van participar en una avaluació inicial que ens va donar una idea del nostre punt de partida. En l’anàlisi, sintetitzada en infografies per l’alumnat, vam saber el nostre grau de coneixement sobre com es generen les notícies que veiem i llegim, a més de fer-nos una idea de com reaccionem davant d’aquestes.

 

Com és habitual, i atès que per alguns participants es tractava del seu primer projecte eTwinning, vam dur a terme una primera fase de contacte amb tasques per trencar el gel i conèixer-nos, amb dues activitats: Mystery schools, per esbrinar on es troben els nostres centres escolars a partir d’un joc d’intercanvi d’informació en en JAMBOARD, i el clàssic Who is who, en què cada estudiant va identificar els altres participants a partir dels seus perfils d’eTwinning, imatges amb objectes que els representaven, il·lustracions i converses als fòrums del Twinspace. Vam completar aquesta fase amb la creació en equips internacionals de presentacions i jocs sobre les cinc regions europees del projecte; Andalusia, el País Basc, Sicília, Bulgària i Campània. Aquí es poden veure alguns dels productes creats: JOCS 

 

A continuació, vam iniciar una fase d’orientació sobre el tema, amb una recerca a tots els centres participants a partir d’un banc de recursos recopilats amb l’eina Wakelet. Així, vam descobrir conceptes com el biaix mediàtic, la desinformació, les notícies falses o els bots. Amb tot el que havíem après, vam iniciar un concurs de logos en dues fases, una semifinal a cada centre i una final internacional. A més de recollir l’esperit de col·laboració del projecte, les creacions havien de reflectir els conceptes tractats, i així havia de quedar explicat en el logo de cada candidat. 

 

Després d’investigar sobre l’alfabetització mediàtica i com detectar notícies falses, l’alumnat va debatre en els equips nacionals sobre el tema. Posteriorment, amb els coneixements adquirits, van redactar preguntes que es van compartir al TwinBoard, i així es va crear una enquesta col·laborativa a la qual va respondre la comunitat educativa de cada centre soci. Entre els resultats, destaquem que vam analitzar el consum de mitjans de comunicació i com els joves de diferents països europeus s’informen mitjançant les xarxes socials. També vam poder constatar que un de cada tres enquestats afirma haver estat enganyat per fake news alguna vegada, però que el 99% pot identificar que la notícia és falsa pel títol extravagant, l’anonimat de l’autor i el domini de la pàgina web.

 

L’alumnat de l’IES Koldo Mitxelena, que participava en un altre projecte eTwinning, eTw-Train, ens va convidar a col·laborar en la creació d’una guia multilingüe per detectar notícies falses. La guia té format de joc i està disponible en tots els idiomes del projecte: anglès, castellà, italià, basc i búlgar. GUIA MULTILINGÜE

 

El producte final del projecte és un periòdic digital que mostra com hem après a estructurar les notícies. L’alumnat va crear un periòdic amb notícies falses que li agradaria veure publicades en un mitjà de comunicació, però amb un toc d’humor i creativitat. Vam proposar a l’alumnat crear notícies en equips internacionals de dues formes diferents. En una de les opcions, l’alumnat d’un centre escolar començava una notícia i un altre centre escolar diferent l’acabava, proposava un títol i hi afegia una fotografia procedent d’un banc de recursos d’imatges lliure d’ús. En l’altra opció, l’alumnat soci d’un centre proposava el titular, l’esquema de la notícia amb les cinc W (qui, què, quan, on i per què) i una fotografia per inspirar l’equip que havia de narrar la història en un altre centre soci. Voleu saber sobre què van escriure? Aquí teniu el nostre ON THE SPOT FAKE NEWSPAPER

 

Pel que fa a l’avaluació de la feina feta, va ser formativa, integral i contínua, i va incloure tots els agents implicats en les diverses fases al llarg de l’any. D’aquesta manera, vam poder identificar els coneixements i habilitats amb els quals vam arribar a l’inici del projecte, els punts forts i les millores per a futures edicions.

 

Els resultats del projecte ens mostren l’impacte entre el nostre alumnat i els seus socis internacionals, que han millorat les destreses per avaluar els continguts dels mitjans de comunicació i han desenvolupat la seva alfabetització digital i mediàtica, així com el seu pensament crític i el sentit de ciutadania europea. 

 

Enllaç a la pàgina pública del projecte: ON THE SPOT 

Font de les imatges: TwinSpace del projecte ON THE SPOT


 

 

 

Comparte esta noticiaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Kits eTwinning
Reglamento de protección de datos (información básica)

En cumplimiento de la normativa de protección de datos personales, le informamos de que sus datos serán incorporados al tratamiento denominado “eTwinning participación”, cuya finalidad es la participación en el proyecto de colaboración europeo eTwinning.

Puede usted ejercitar los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión (“derecho al olvido”), limitación de tratamiento y portabilidad y a no ser objeto de decisiones individuales automatizadas que sean de aplicación de acuerdo a la base jurídica del tratamiento. Podrá hacerlo en la sede electrónica del ministerio (http://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/varios/proteccion-datos.html), presencialmente en las oficinas de registro o por correo postal.

Al rellenar y enviar este formulario usted concede su consentimiento inequívoco para el almacenamiento de sus datos en nuestros ficheros tal y como se especifica en nuestras normas de privacidad.

One comment

  1. Gloria says:

    ¡Me encantó el proyecto! Me ha gustado mucho el que el alumnado haya redactado noticias falsas que les hubiera gustado leer.
    Soy docente en Formación Profesional Básica (perfil de alumnado que no ha terminado la enseñanza secundaria obligatoria) en la especialidad de Artes Gráficas. Justo acabamos de empezar con un proyecto que consiste en la realización de un periódico escolar impreso. Les mostraré el vuestro porque seguro que les ayudará en la tarea. ¡Felicitaciones!

Dejar un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *