eTwinning i KA1: projecte ‘Job Shadowing in Action!’

eTwinning i KA1: projecte ‘Job Shadowing in Action!’

Promovent de forma eficient sinergies a Erasmus + un grup de professors de la Szkoła Podstawowa n. 6 de Zabrze (Polònia) i el col·legi FEDAC Prats de Lluçanès (Espanya) ha dut a terme una enriquidora experiència de job shadowing a través de la plataforma eTwinning. Carme Pellicer, coordinadora del projecte al centre escolar espanyol, ens explica com s’ha anat construint aquesta experiència i els seus beneficis per a tota la comunitat educativa.

“Tot va començar quan vaig rebre un correu de la Joanna de l’escola SP6 de Zabrze, a Polònia, a l’escriptori d’eTwinningLive. M’hi exposava el seu projecte job shadowing i el desig del seu equip de professors de dur-ho a terme a la nostra escola: FEDAC Prats. Els seus objectius principals eren aprendre una altra llengua (l’espanyol), una altra cultura i observar per aprendre nous mètodes d’aprenentatge per tal d’aplicar-los al seu centre.

Una vegada compartida la seva idea amb els meus companys, no vam dubtar ni un moment a llançar-nos a una nova aventura europea. Seria el nostre primer contacte amb Erasmus+ després de molts projectes eTwinning. Estàvem absolutament decidits a fer un pas més. Vam pensar, i teníem raó, que se’ns oferia una gran oportunitat per donar sentit a un dels nostres objectius de centre: aconseguir la dimensió europea. Una excel·lent ocasió per compartir experiències, debatre idees, col·laborar i aprendre entre iguals de manera presencial amb els professors de Zabrze.

Durant el segon semestre del curs 2014-2015 vaig mantenir contacte constant i comunicació amb la Joanna, la coordinadora del centre de Polònia. Hi havia molta feina per fer: organització del projecte, planificació de l’estada…

Quan estàvem organitzant el curs 2015-16, el claustre de professors de FEDAC Prats vam acordar per unanimitat que, encara que es tractava d’un job shadowing, els nostres alumnes també estarien implicats de forma molt directa en el projecte. D’aquesta manera, vam decidim planificar el job shadowing com un projecte de centre per al curs 2015-16 i integrar-lo al currículum amb els objectius competencials corresponents. A més volem destacar que el projecte va integrar dues formacions en centre: un curs d’espanyol per als professors de Zabrze i un taller eTwinning per als professors de FEDAC Prats.

Així va ser com vam comunicar als nostres alumnes que tindria lloc un job shadowing a la nostra escola. Primer, sorpresa! Després, entusiasme!

A poc a poc el projecte anava creixent i prenent forma. Era com un puzle en el qual totes les peces són clau per aconseguir el resultat desitjat. A partir d’una idea vam construir una realitat.

Vam crear el projecte eTwinning: Job Shadowing in Action! https://twinspace.etwinning.net/8439/home (enllaç al TwinSpace) associat a l’Erasmus+. Un espai ideal per reunir les activitats, que amb moltíssima il·lusió i no menys entusiasme, van realitzar els alumnes i un lloc idoni per a la comunicació entre els professors, per compartir experiències, col·laborar, debatre i gestionar el projecte.

Al febrer va arribar per fi la setmana del job shadowing. Ens coneixeríem en persona! Era un esdeveniment molt esperat per tots. La mobilització va ser total, ja no només per part de tota la comunitat educativa, sinó també per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, de l’equip directiu de FEDAC, de l’Ajuntament, de diferents associacions culturals de Prats de Lluçanès, dels canals de televisió regionals i de la premsa. Va tenir un acolliment magnífic. També volem fer referència a la videoconferència realitzada entre representants dels SNA d’Espanya i Polònia, els equips directius i les coordinadores del projecte de tots dos centres, va ser molt interessant. A tots hem d’agrair-los l’acompanyament i la seva generosa col·laboració.

Banners de las respectivas visitas
Bàners de les visites respectives

Resulta difícil trobar paraules per descriure el que vam sentir quan vam tenir la primera trobada amb els vint professors de l’escola SP6 de Zabrze. Tots estàvem molt emocionats. Va ser màgic i intens. De seguida es va originar un corrent de simpatia i bona sintonia recíproc. Tots estàvem molt motivats perquè el període d’observació a la nostra escola FEDAC Prats fos una experiència d’allò més enriquidora per a les dues parts. I ho va ser.

Els professors de Polònia eren de diferents especialitats de primària. A més d’observar, van preparar classes per als nostres alumnes. Una font d’inspiració per a tots. Aquí la dimensió europea estava assegurada. L’idioma no va ser un problema significatiu, ja que ens comunicàvem en espanyol (havien fet un curs) i anglès. A més, el seu professor d’espanyol els feia de traductor quan ho necessitaven.

Aquest és un breu resum dels esdeveniments durant la visita dels professors de Polònia.

Com n’és de diferent, poder parlar i discutir sobre un tema en persona!, quan les activitats de col·laboració tenen lloc en una classe real i no virtual. Aquest és el plus del programa Erasmus+.

El projecte no s’ha acabat encara. La comunicació no disminueix ni tampoc les activitats. Tots, professors i alumnes, esperem amb anhel les videoconferències que duem a terme regularment. L’amistat i els bons records són magnífics.

Una experiència viscuda amb intensitat per part de tots. Una magnífica oportunitat per aprendre entre iguals. Recomanable cent per cent!!!

Com que un dels objectius del job shadowing era l’observació de les metodologies d’aprenentatge de FEDAC Prats, aquí tenim l’Iza parlant en nom dels seus companys de l’SP6 de Zabrze. Unes paraules, que una vegada més, ens emocionen i ens arriben al cor. Esperem poder dur a terme molts més projectes junts.

Moltes gràcies, companys de l’SP6 de Zabrze!”

Font de les imatges: TwinSpace del projecte Job Shadowing in Action!

Comparte esta noticiaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Projectes destacats
Reglamento de protección de datos (información básica)

En cumplimiento de la normativa de protección de datos personales, le informamos de que sus datos serán incorporados al tratamiento denominado “eTwinning participación”, cuya finalidad es la participación en el proyecto de colaboración europeo eTwinning.

Puede usted ejercitar los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión (“derecho al olvido”), limitación de tratamiento y portabilidad y a no ser objeto de decisiones individuales automatizadas que sean de aplicación de acuerdo a la base jurídica del tratamiento. Podrá hacerlo en la sede electrónica del ministerio (http://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/varios/proteccion-datos.html), presencialmente en las oficinas de registro o por correo postal.

Al rellenar y enviar este formulario usted concede su consentimiento inequívoco para el almacenamiento de sus datos en nuestros ficheros tal y como se especifica en nuestras normas de privacidad.

Dejar un comentario

Your email address will not be published. Required fields are marked *